HTML

. a TüKöR .

- reflektál: milyen nőként élni az Európai Unió és a világ különböző társadalmaiban. Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban, Angliában, Svédországban, Amerikában, Izraelben - vagy Magyarországon.

Ti mondjátok

Iratkozz fel te is!

Magyar férfi svájci sitten

2011.07.29. 07:06 prima.lux


Két és fél év letöltendőre ítélt a múlt héten a zürichi járási bíróság egy 33 éves magyar családapát, aki egy huszonéves roma nőt prostitúcióra kényszerített és bántalmazott. Maga a prostitúció a kijelölt helyeken legális Svájcban, a prostitúció elősegítése, a prostitúcióra való kényszerítés, a személyes szabadság korlátozása és a bántalmazás viszont nem.

Svájcban köztudott, hogy a zürichi utcákon strichelő nők zömmel magyar romák, akik finoman szólva nem maguk szabják meg munkafeltételeiket és nem egészen önként vannak ott. A nőket magyar, részben roma férfiak szervezik be és dolgoztatják, ők határozzák meg az árakat (alacsonyak) és a szolgáltatásokat (Svájcban a prostituáltak velük ellentétben a HIV megjelenése óta nemigen dolgoznak óvszer nélkül). A stricik veréssel, az otthon maradt család megfenyegetésével, megjátszott szerelemmel és némi előnyökért fejében kápó szerepet vállaló prostituáltak segítségével tartják őket sakkban.


A svájci rendőrök és a prostituáltakat segítő civil szervezetek pontosan ismerik a helyeztet, de viszonylag keveset tudnak tenni a nők közreműködése nélkül, hiszen tanuk nélkül nehéz bizonyítani az ilyesfajta bűncselekményeket. A nők pedig csak akkor hajlandóak beszélni, ha az ügyész meg tudta őket győzni arról, hogy a kínzójuk már nem fogja őket bántani, nem gyújtja fel otthon a házukat (ilyen is volt), nem bántja a gyerekeit – leginkább akkor, amikor a fickó már előzetesben ül. A striciknek a jövőre nézve van egyébként félnivalójuk, szövetségi szinten készül ugyanis egy tanúvédelmi program.

A most elítélt (amúgy gádzsó) férfi is a behálózás jól ismert módszereit használta. A célszemélyek kiválasztásakor nem azok anyagi helyezte az elsődleges szempont (a mostani áldozat szakképzett pincérként azért romaként sem feltétlenül teljesen esélytelen a munkaerőpiacon), hanem az alacsony önbecsülés és a befolyásolhatóság. A látszólag véletlen megismerkedést követően elhitetik a nővel, hogy szeretik és becsülik, majd miután a nő beleszeret, az érzelmi függőség, a félelem, a magány és részben a beléjük nyomott drog már megteszi a magáért. Szerencsére azért nem tökéletes a rendszer; a mostani delikvens is másodjára áll bíróság előtt. A tavaly decemberi ítéletét már előzetesben leülte és kitoloncolásra várt, amikor az ügyész talált egy újabb áldozatot.

December elején egyébként további négy magyar férfit ítéltek el hasonló ügyekben: a roma családapák számos, zömmel roma nőt kényszerítettek a zürichi strichre. A nők korábban is prostituáltként kereték kenyerüket és nem akaratuk ellenére mentek Svájcba dolgozni, de nem egészen ilyen munkafeltételekre gondoltak.

A bűnözőket tavaly júniusban tartóztatta le a rendőrség egy célzott razzia során, míg magyar kollégáik a csapat két Magyarországon tartózkodó tagját tartoztatták le. A kéttucatnyi prostituáltat áldozatsegítő civil szervezetekhez vitték. A négy elítélt a súlyos bűncselekményeket tagadta és legfeljebb egy-egy apróságot vallott be, a nőket pedig hazugnak próbálták beállítani. Részben a lehallgatott telefonbeszélgetésekről készült felvételek alapján, amelyek során úgy beszéltek a nőkről, mintha azok nem emberek, hanem tárgyak lennének, részben más bizonyítékok alapján mindannyiukat börtönbüntetésekre, bírságokra és különböző összegű fájdalomdíjak megfizetésére ítélték.

Ketten viszonylag könnyebb ítélettel, 18, illetve 28 hónap részben felfüggesztettel plusz pénzbírsággal úszták meg. A harmadik hat évet plusz pénzbírságot kapott, a főkolompost pedig, bizonyos Sanyit, aki rendkívül brutálisan bánt a nőkkel, nemcsak 10 év börtönre ítélték, hanem mivel másokra veszélyes, ezen túlmenően időközönként felülvizsgálandó élethosszig tartó elzárást rendeltek el.

.

Szólj hozzá!

Címkék: svájc környezetünk lehetőségeink

A bejegyzés trackback címe:

https://atukor.blog.hu/api/trackback/id/tr703092034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása