HTML

. a TüKöR .

- reflektál: milyen nőként élni az Európai Unió és a világ különböző társadalmaiban. Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban, Angliában, Svédországban, Amerikában, Izraelben - vagy Magyarországon.

Ti mondjátok

Iratkozz fel te is!

Ribancmenet Kabulban

2011.07.27. 07:28 prima.lux

 
Vannak közös problémáink: nemcsak a nyugati világban szembesülnek a nők azzal, hogy vannak, akik úgy gondolják, a nő szabad préda, ha az utcára merészkedik, különösen, ha „kihívóan” öltözködik vagy viselkedik, akármit is jelentsen az. Hogy mi minősül ugyanis kihívónak – noshát, ennek meghatározása lényegében az obszcenitás viccbeli definíciójával azonos módon történik: ahogy a bíróság előtt obszcénnek az minősül, amitől a bírónak feláll, úgy az az öltözék kihívó, amit a néző annak talál.
 
Egyiptomban még 2008-ban végeztek egy felmérést, amelyben a megkérdezett nők 83%-a nyilatkozott úgy, hogy molesztálták már az utcán – és az adat független az illető öltözködésétől vagy fejkendőviselésétől. Kairóban olyannyira normális a nők utcai zaklatása, hogy ugyanabban a felmérésben a férfiak 62%-a teljesen nyíltan be is vallotta, hogy ezt teszi. A nők Egyiptomban sem hagyják magukat, és az idősebbek még arra is emlékeznek, hogy az ő fiatalkorukban, az 1960-70-es években nyugodtan lehetett még akár lenge öltözetben is bántatlanul kimenni az utcára, és az idei forradalom idején is megtörtént néha az a csoda, hogy a nő nem préda, hanem forradalmártárs volt. A nők évente ötvenezer alkalommal tesznek rendőrségi feljelentést; és egy tavalyi játékfilm is feldolgozza a témát – a 678című film férfiközönségének csakugyan megakadt a röhögés a torkán (a dubai filmfesztiválon díjakat nyert film trélere iTT tekinthető meg: ).
 

Nemrégiben valamely felmérés – nem túl nagy meglepetést okozva - megállapította, hogy Afganisztán a legrosszabb hely egy nőnek. Július 14-én egy harmincfős csapat azonban ott is kivonult tüntetni, mert megelégelték, hogy őket magukat és hozzátartozóikat napi szinten megalázzák, az utcán sértegetik, tapogatják, lökdösik és követik. A menet „Ez az utca az én utcám is”, „Nem hagyjuk, hogy sértegessetek” és hasonló transzparensekkel vonult. Illúzióik azért nincsenek a tüntetőnek, tudják, hogy ez egy hosszú menet lesz, de mégis megtörtént az, ami nagyon ritkán fordul elő Kabul utcáin: hogy a nők kiálljanak magukért. Alaposan meg is bámulták őket. 
 

Forrás:
    worldblog.msnbc
.
.

 

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom afganisztán céljaink lehetőségeink

A bejegyzés trackback címe:

https://atukor.blog.hu/api/trackback/id/tr223090208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása