HTML

. a TüKöR .

- reflektál: milyen nőként élni az Európai Unió és a világ különböző társadalmaiban. Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban, Angliában, Svédországban, Amerikában, Izraelben - vagy Magyarországon.

Ti mondjátok

Iratkozz fel te is!

Mégis, kinek a teste?

2011.07.19. 23:42 delisa

Noha a kozmetikai sebészeti beavatkozások gyakori téma a sajtóban s a hétköznapi beszélgetésekben - ám veszélyeit lebecsüli és nem is szán rá sok szót a társadalom, miközben a nőket még mindíg elsősorban esztétikai szempontok alapján ítéli meg.  












A minél előnyösebb külső megjelenést szolgáló kozmetikai beavatkozások keresése, kétségtelenül, nem új jelenség. Azokban társadalmakban, amelyekben a nők meg akarnak felelni a gyakran irreális szépségeszmény elérését és megtartását számukra kitűző elvárásoknak, közülük
nagy számban döntenek a kozmetikai sebészet mellett, s szánják rá magukat - gyakran ismétlődően - ilyen jellegű kisebb-nagyobb beavatkozásokra.

Belgiumban évente 20.000 és 30.000 között van azoknak a száma, akik ajakformáló kezelésért fordulnak orvoshoz, s mintegy 10.000 nő kéri melle sebészi átalakítását. Franciaországban a szépészeti mütétek éves száma 150.000 és 200.000 közé tehető.


Jóllehet, a téma rendszeresen ott forog a napilapokban, magazinokban, webújságokban és televíziós vitaműsorokban, a kozmetikai sebészet megítélése továbbra is ellentmondásos világszerte. Az egészségügyi kockázatokat felvető viták dominálnak, miközben a társadalmat általánosan érintő, szélesebben értelmezhető kérdések teljesen figyelmen kívül maradnak.

 

Nemrég egy kisgyermekeknek szóló képeskönyv jelent meg az amerikai piacon, My Beautiful Mommy címmel. Azzal a céllal, hogy a célcsoportot (4-6 éves gyermekeket!) 'képbe helyezze' - hogy a félelmet keltő 'titokzatos orvosi és kórházi viziteket' megmagyarázza azoknak a kisgyermekeknek, akiknek mamája kozmetikai sebészeti beavatkozáson esett át vagy ilyet tervez.



 

 

 

 


A könyv nem csak arra fókuszál, hogyan adható 'megfelelő' magyarázat a gyermekekben felvetődő kérdésekre, de azt is tükrözi, alapvetően hogyan viszonyul a társadalom e témához. 

Vagyis a bíztató hangú kis képes kiadvány csapdákat rejt. Túlságosan ártatlannak mutatja be a szépségsebészeti beavatkozásokat, s úgy tálalja őket, hogy ártatlan és kellemes érzetet keltsen a gyermekekben - szándékosan elterelve, a már az operáció szó hallatán is önkéntelenül támadt viszolygást, elhessegetve az annak veszélyeit sejtő gondolatokat is.

Ez az eset egyike volt azon fontos tapasztalatoknak, mely döntésre késztette Belgiumot, vagyis, hogy betiltsák a kozmetikai sebészeti hirdetéseket. 

Ugyanis, az ilyen jellegű műtéti beavatkozásokat a szakhatóságok nem vetik allá olyan szigorú és alapos ellenőrző intézkedéseknek, mint bármely más típusú sebészeti eljárást, miközben ugyanolyan veszélyességi- és kockázati tényezők kísérik őket. Belgiumban az esztétikai sebészetet vállaló klinikák immár tájékoztatni kötelesek pácienseiket az adott eljárás potenciális veszélyeiről, mellékhatásairól - és az alternatív kezelési módokról is. Az ezév júniusától érvényes törvényt be nem tartó intézetek súlyos büntetésre számithatnak.

Hasonló feltételek vannak érvényben Franciaországban is, ahol szintén tilos a kozmetikai sebészeti szolgáltatások hirdetése. Nagy-Britanniában, ahol évente mintegy 100.000 nő fekszik a plasztikai sebész szikéje alá, nemrég vita zajlott akörül, hogy a szépészeti műtétek hirdetésének tiltását tegyék általánossá az Európai Unió valamennyi országában.

Azonban, az e szabályozást tárgyaló vita mind a mai napig nem került az EU napirendi pontjai közé. Igen sajnálatos. - adja hírül heti körlevelében a EWL, az aurópai női lobby.

(Bővebben az amerikai gyermekkönyvről:  Newsweek )
.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetünk életünk vágyaink pénzünk céljaink egészségünk helyzetünk lehetőségeink mi nők

A bejegyzés trackback címe:

https://atukor.blog.hu/api/trackback/id/tr23081863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása