HTML

. a TüKöR .

- reflektál: milyen nőként élni az Európai Unió és a világ különböző társadalmaiban. Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban, Angliában, Svédországban, Amerikában, Izraelben - vagy Magyarországon.

Ti mondjátok

Iratkozz fel te is!

Elszegényedett Szaúd-Arábia...

2011.04.27. 19:57 prima.lux


Szaúd-Arábiának úgy tűnik, komoly problémákat hozott a gazdasági válság. Április 23-ától ugyanis indulnak az önkormányzati választások, és – amint a hatóságok közölték – nincs elég szavazófülke. 
Legalábbis ahhoz, hogy a nők is szavazzanak.

A demokratikus változások Szaúd-Arábián is nyomot hagytak: a nők küzdenek (az olajgazdagsággal elenyészett) mozgásterük visszaszerzéséért és bővítéséért (jellemzően blogokban és a facebookon).
Az ország felzárkóztatási programja keretében korábban arról volt szó, hogy ha a passzív választójogot nem is, de az aktívat gyakorolhatják a nők is a következő helyhatósági választásokon. A vonatkozó jogszabályok ugyanis nem tesznek különbséget nők is férfiak között, tehát ha úgy vesszük, semmi nem tiltja a nők politikai részvételét akár választóként, akár képviselőjelöltként.

Márciusban azonban a választási hivatal közölte, társadalmi okokból mégsem választhatnak a nők, amit utóbb úgy pontosítottak, hogy nem sikerült megfelelő eljárást találni annak megoldására, hogy a nők is szavazhassanak, és hogy nincs is elég szavazófülkéjük.

Az Al Watan című újság kommentátorai csalódottak, és egyikük odáig is elment, hogy közölje, ha a felesége és lányai nem szavazhatnak, akkor ő is inkább bojkottálja a választásokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szaúd arábia helyzetünk

A bejegyzés trackback címe:

https://atukor.blog.hu/api/trackback/id/tr53092115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása